fbpx

Porslinskronor och broar

Två olika metoder att behandla skadade eller saknade tänder

En porslinskrona är  en fastsittande konstruktion som sitter över den egna tandroten – den limmas fast på tanden som en fingerborg. Porslinskronan är ett mycket mer hållbart alternativ än fyllningar och skyddar tanden. Med en porslinskrona kan även tandens form och färg ändras och porslin är färgbeständigt och missfärgas inte.

Tandläkaren gör alltid en bedömning om lagning är ett lämpligt alternativ och informerar om porslinskrona är en mer hållbar lösning.

En bro är en metod för att ersätta saknade tänder. Bron är en fastsittande konstruktion som fäster på tänderna bakom och framför den saknade tanden. Den tillverkas i porslin och är ett mycket hållbart alternativ som även är estetisk – färg och form kan ändras efter dina önskemål.

Hur görs en porslinskrona?

Klicka på knappen redigera för att ändra denna text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

En porslinskrona cementeras (”limmas) fast på den egna tanden och gamla lagningar och skador avlägsnas först. Därefter förbereds plats för porslinsmaterialet genom en mindre slipning.  Sedan scannas tanden digitalt och i vissa fall tas ett avtryck på tanden och skickas till tandteknikern som framställer porslinskronan. Kronan provas, eventuella justeringar görs och sist cementeras den fast.

En porslinskrona består helt av porslin som namnet låter och kan vara svår att skilja från egna tänder. Om man inte ska ändra färg eller form på övriga tänder görs de likt de andra tändernas och de ser då naturliga ut och inte konstgjorda. 

Kontakta oss

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig med dina frågor och funderingar.