fbpx

Tandhygienist

En expert på förebyggande och sjukdomsbehandlande tandvård för att du ska ha en god munhälsa livet ut

Daglig skötsel av tänderna är det säkraste sättet att hålla en god munhälsa – men ibland behövs det behandling hos tandhygienist. Du kan vara i behov av regelbunden tandstensborttagning eller annan behandling av tandlossningssjukdom. Tandhygienisten är även expert på att visa, informera och instruera dig med olika hjälpmedel för att du själv ska kunna sköta om dina tänder.

Tandhygienistens roll och kompetens är att undersöka, ställa diagnos på karies och tandlossning, förebygga detta och behandla din eventuella tandlossningssjukdom. Behandling kan ske på olika sätt:

Tandstensborttagning – behöver ske när tandsten bildats och förkalkats. Tandstenen kan du då inte ta bort själv utan tandhygienisten hjälper dig med det med olika metoder

Förebyggande – en stor del av den förebyggande tandvården består av att hjälpa dig med att hitta metoder för att sköta din munhygien hemma. Det kan vara i form av information gällande munsjukdomar, eller instruktion i hur du använder olika hjälpmedel, som mellanrumsborstar, tandtråd eller eltandborste. Ibland kan det behövas regelbundna besök för intensiv fluorlackning.

Undersökning – tandhygienisten så väl som tandläkaren undersöker dina tänder och tandkött. En vanlig metod att undersöka tandköttet är med en så kallad fickdjupsmätning – dessa fickor mäts med ett instrument och är ett mått på tandlossningssjukdom.

Kontakta oss

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig med dina frågor och funderingar.